Rewe bude po Penny Marketu a Bille patřit i značka diskontů Plus

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil koncernu Rewe převzetí diskontů Plus. Rewe bude ale muset část svých prodejen prodat, aby předešla spekulacím o dominantním postavení na trhu. Informaci přinesl zpravodajský server iHNed. Rewe má nyní v Česku diskonty Penny Market a supermarkety Billa.

Rewe díky převzetí posílí o 150 prodejen Plus, na trhu tak vznikne diskontní kolos, který bude mít 300 prodejen a obrat sto miliard eur. To se antimonopolnímu úřadu nelíbí. „Fúzi jsme skutečně povolili a zástupci společnosti Rewe si už rozhodnutí vyzvedli, takže je pravomocné. Jedná se ale o povolení s podmínkou - část provozoven musí firma prodat. Nebudu však říkat, kolik jich je a kde jsou, to je obchodní tajemství,“ nechal se slyšet šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Rewe diskonty Plus koupilo počátkem roku za 255 milionů eur, v přepočtu více než šest miliard korun. Nákup nebyl pro Rewe prvním posílením na
českém trhu. Firma, která má vedle diskontů Penny Market i supermarkety Billa, v Česku loni koupila i odcházející Delvitu.

Díky Plusu, který loni vykázal tržby 11,6 miliardy korun, se nyní Rewe
stane druhým nejsilnějším hráčem na českém trhu. S tržbami přes 43 miliard korun předběhne Ahold i Tesco, které o Plus také bojovalo. Větší už je jen německý Schwarz, který má ve svém portfoliu Kaufland a Lidl.