Zlatou v Pekingu vyhráli bookmakeři, sázkaři berou stříbro

Praha - Bookmakeři porazili na olympiádě sázkaře. Podle odhadů českých sázkových kanceláří z každé přijaté stokoruny vyplatili na výhrách jen 90 korun. Po fotbalovém Euru se tak zahojili. Selhání favoritů bylo v Pekingu častější než při mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku.

„Zájem byl očekávaný, olympiáda byla druhou nejtipovanější sportovní událostí po mistrovství Evropy ve fotbale,“ oznámil v rozhovoru pro Českou televizi zástupce Tipsportu Lubomír Ježek. „Rozdíl mezi tradičním fotbalem a olympiádou se ale stále zmenšuje,“ doplnil ho mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

„Největší zklamání sázkařů byl neúspěch kajakářky Štěpánky Hilgertové, naopak oštěpařka Barbora Špotáková byla jistota, přinesla sázkařům více než deset milionů korun,“ spočítal za Tipsport Ježek. Bookmakeři ve světě plakali naopak například nad tím, jak úspěšný byl Michael Phelps, majitel osmi zlatých.

Sazka je po olympiádě zisková, výhernost se pohybuje okolo 90 procent, takže deset korun z každé vsazené stovky připadne sázkové kanceláři. Tipsport na tom byl podobně.

Sází se ale i o jiné hodnoty než o peníze, třeba o důvod k pobavení přátel. Tak jako cyklistka Tereza Huříková, která nedojela závod, teď musí na den za pokladnu do fast foodu. Známý je balík prohraných sázek desetibojaře Romana Šebrleho, ten například prohrál, když ho přehodila souputnice a zlatá oštěpařka Barbora Špotáková.