ČEZ postaví největší větrnou elektrárnu v Evropě

Praha/Constatna - Elektrárenská skupina ČEZ expanduje mílovými kroky. Její nejnovější projekt větrného parku, který má vyrůst u rumunské Constatny, bude největší větrnou elektrárnou v Evropě. Dosud největší větrný park, který stojí ve Španělsku, přesáhne nový projekt ve výkonu trojnásobně. Elektrárna by měla významně posílit pozici ČEZu na evropském trhu s elektřinou.

Nový větrný park na černomořském pobřeží by měl mít výkon 600 megawatt. Na výrobě elektřiny v Rumunsku se bude podílet téměř 30 procenty. Zatím největší větrná elektrárna v Evropě ve španělské Guadalajaře dosahuje výkonu pouze 200 megawatt, a nový projekt ČEZu ji tak připraví o prvenství.

Do výstavby větrného komplexu ČEZ investuje zhruba 27 miliard korun (1,1 miliardy eur). „Tento větrný projekt významně posílí pozici Skupiny ČEZ v Rumunsku a rozšíří naše aktivity i do sektoru výroby elektřiny,“ říká o rozsáhlé investici předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Martin Roman.

Elektrárna bude již napřesrok

ČEZ odkoupil projekt od společnosti Continental Wind Partners LLC, a tak bude výstavba zahájena velmi brzy. „Projekt je zcela připraven, má všechna potřebná povolení, včetně garantovaného připojení do sítě, technologie potřebné pro první fázi jsou také plně smluvně zajištěny,“ vysvětluje Roman. První vrtule by se tak mohly v Rumunsku roztočit již v příštím roce.

Český energetický gigant působí v Rumunsku od roku 2005. Ovládá zde prodejní společnost CEZ Vanzare i distribuční firmu CEZ Distributie. Kromě Rumunska a České republiky má dceřiné společnosti v celé řadě dalších zemí, například v Polsku, Německu, Bulharsku či Turecku.