Čeští developeři ziskoví nebyli, hypoteční krize ale primárním důvodem není

Praha - ECM se v pololetí propadla do ztráty skoro 20 milionů eur (490 milonů korun), loni získala za stejné období 1,7 milionu eur. Další developer ze SPAD trhu pražské burzy společnost ORCO se za první pololetí propadla do ztráty 14 milionů eur, tedy zhruba 345 milionů korun. Za stejné období loňského roku činil čistý zisk firmy 55 milionů eur. Obě společnosti trpí silnou korunou a nízkými zisky z přecenění, ne nezájmem o nemovitosti.

„U ECM první kvartál napovídal, že i druhý nebude lepší,“ předvídal analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. „Důvod je nižší zisk z přecenění a také vlivy posilující koruny. Kurzové ztráty sice nepředstavují peněžní tok, ale objevují se ve výsledovce a ovlivňují rozvahu,“ rozvedl příčiny poklesu výkonnosti developera ECM Potměšil.

Skupina ECM působí na českém trhu 15 let. Sídlí v Lucemburku a působí na trzích střední a východní Evropy. Stojí za ní portfolio kancelářských, bytových, hotelových i multifunkčních projektů.

Orco působí na českém trhu 15 let, kromě něj operuje na dalších 15 evropských trzích. Orco je veřejnou společností obchodovanou na burze Euronext v Paříži a Burze cenných papírů v Praze, Budapešti a ve Varšavě.