USA revidovaly ekonomický růst, jsou na tom lépe, než se čekalo

Washington - I když ze Spojených států ještě v noci na dnešek přicházely zprávy o velkých ztrátách pojišťoven a o vysokém počtu bankrotů jednotlivců i firem, zdá se, že americká ekonomika již má to nejhorší za sebou. Revidované údaje o růstu hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu, totiž hovoří o 3,3procentním růstu. Předběžný odhad přitom počítal s růstem na úrovni 1,9 procenta.

K růstu ekonomiky Spojených států ve druhém čtvrtletí výrazně pomohly daňové úlevy. Těmi vláda vylepšila rozpočty spotřebitelů, kteří následně začali více utrácet, což dalo práci slábnoucí podnikatelské sféře. Revidovaná data ministerstva obchodu hovoří o 1,7procentním nárůstu spotřebitelských výdajů, zatímco původní údaje počítaly s 1,5procentním růstem.

Amerika nemá zdaleka vyhráno

Odborníci ale varují před přehnaným optimismem. I když se ekonomika zvolna odráží ode dna, stále se nenachází v nejlepší kondici. Situace na trhu nemovitostí je stále katastrofální, dobré nejsou ani zprávy o ztrátě pojišťoven, která byla v pololetí druhá nejvyšší v historii Spojených států, hospodářství nepomůže ani narůstající počet bankrotů. V porovnání s loňským rokem je jich téměř o 30 procent více.

Ve druhé polovině roku navíc analytici očekávají, že spotřebitelská poptávka opět oslabí. Odezní totiž povzbuzující vládní stimuly. Slabší růst globální ekonomiky a silnější dolar omezí i poptávku ze zahraničí.