Drahé uhlí zvedlo zisky těžařské NWR na čtyřnásobek

Praha - Snad nikoho netěší celosvětový trend zdražování komodit tolik jako těžaře. Své by o tom mohli vyprávět představitelé největší středoevropské těžební společnosti New World Resources (NWR). Majitelka české černouhelné firmy OKD zvýšila v prvním pololetí zisk o 340 procent na 189 milionů eur.

I na takto rychlý nárůst zisků však akcie NWR kootované na pražské burze reagovaly poklesem o čtyři procenta. Výsledky totiž byly pro investory zklamáním. „Očekávání trhu bylo ještě mnohem vyšší. Na úrovni čistého zisku (ve druhém čtvrtletí) čekal trh v průměru 120 milionů eur a realita byla jenom něco málo přes 70 milionů,“ přiznává analytik Komerční banky Josef Němý.

Ze zisku ukrajovaly vyšší náklady, NWR utrácela hlavně za poradenské služby a odměny pro své manažery. Tržby, které vzrostly o 60 procent na 1,04 miliardy eur (25,4 miliardy korun), byly v souladu s očekáváním.

Dnešní pokles akcií NWR podle Němého není začátkem sestupného trendu. Společnost bude i nadále těžit z rostoucích cen komodit. Jen v letošním prvním pololetí vzrostly ceny koksovatelného uhlí o více než polovinu a ceny koksu dokonce o 79 procent. Nahoru je žene silná poptávka asijských zemí po uhlí a omezené dodávky z Austrálie, Polska nebo USA.

Předpovědi do budoucna počítají s růstem výroby oceli a spotřeby energie, což s sebou potáhne i poptávku po uhlí. To zatím NWR těží pouze v České republice prostřednictvím společnosti OKD. „NWR má v současnosti rozpracované projekty v Polsku, bude však trvat několik let, než se v nich začne těžit,“ dodává Němý. OKD se tak na tržbách NWR podílí zhruba polovinou.

Asi 40 procent akcií NWR v hodnotě kolem šedesáti miliard korun přímo ovládá český finančník Zdeněk Bakala. Ten se po vstupu společnosti na burzy v Praze a Londýně začátkem letošního května zařadil mezi nejbohatší Čechy.