Topolánek vystoupil proti individuálním energetickým dohodám s Moskvou

Bled (Slovinsko) - Český premiér Mirek Topolánek na konferenci Energie a změna klimatu ve slovinském Bledu vystoupil proti dvoustranným energetickým smlouvám Ruska a jednotlivých zemí Evropské unie. Česká republika se podle něj bude během svého předsednictví unii v první polovině příštího roku snažit o prosazení stavby transkaspického plynovodu přes Kavkaz bez účasti Ruské federace. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle Topolánka Moskva již několikrát ukázala, že si chce zachovat svůj energetický monopol - což podle něj není pro Evropu pozitivní zpráva. Moskva svého postavení v minulosti několikrát zneužila „výpadky“ dodávek např. na Ukrajinu, když činila nátlak na tamní politickou scénu.

Evropa chystá plynovod oklikou kolem Ruska

„Rusko dává najevo, že si nepřeje alternativní cesty ze Střední Asie do Evropy a my musíme s tímto poselstvím počítat,“ řekl český premiér. „Ve střednědobém horizontu potřebujeme (EU) zaujmout jednotný postoj v energetické oblasti; nemá smysl, aby každá evropská země měla separátní dohodu s Ruskem,“ zdůraznil český předseda vlády.

Evropská unie podporuje projekt plynovodu Nabucco, kterým by proudil zemní plyn ze zemí kolem Kaspického moře, popřípadě z Blízkého východu do Evropy. Zahájit provoz by měl v roce 2013. Má zájem také o transkaspický plynovod, který byl umožnil středoasijským zemím jako Turkmenistán vyvážet plyn do Evropy přes Ázerbájdžán a Gruzii bez tranzitu přes Rusko.

Topolánek: Problémem je postoj Německa a Itálie

Topolánek ujistil, že bude tyto projekty osobně podporovat. Česká republika převezme od 1. ledna 2009 na půl roku předsednictví EU. „S ohledem na kontrakt s Ruskem budu žádat, aby do něho byla zakomponována i energetická dohoda, aby do něj byl začleněn projekt Nabucco, který je evropskou prioritou. Pokud neuspěji, bude to znamenat, že Rusko v této bitvě zvítězilo,“ upozornil Topolánek.

Za další problém Evropy označil postoj některých zemí, jako například Německa a Itálie, které se snaží podpořit projekty, jež zajišťují jejich vlastní energetické dodávky. Těmi jsou plynovody Nord Stream a South Stream, které jsou konkurenty Nabucca a jsou podporované prokremelským plynárenským gigantem Gazprom.