Antimonopolní úřad trestá ministerstvo zemědělství za špatné zakázky

Brno - Ministerstvo zemědělství dostalo pokutu 50 tisíc korun za tři roky staré, chybně zadané zakázky na analýzu skladování intervenčních zásob obilovin v sousedních zemích. Jak vyplývá ze Sbírky rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ministerstvo rozdělilo analýzu na dvě části, a vyhnulo se tak vypisování výběrového řízení.

Ministerstvo zemědělství si v roce 2005, tedy v době, kdy mu ještě vládla ČSSD, nechalo od agentury Deloitte zpracovat porovnání systémů skladování intervenčních zásob obilovin v Polsku, Maďarsku, Německu a Rakousku. Zaplatilo za něj přes čtyři miliony korun.

Analýzu ovšem ministerstvo rozdělilo do dvou smluv po dvou státech. Důvodem bylo podle agentury Deloitte porovnat zvlášť země ze středoevropského postsocialistického prostoru, které se staly členskými zeměmi Evropské unie ve stejné době jako Česká republika, tedy Polsko a Maďarsko, a staré členské země Evropské unie ze středoevropského prostoru.

Antimonopolní úřad namítá, že rozdělení zakázek bylo nezákonné, ministerstvo se tak vyhnulo řádnému výběrovému řízení. Jak se píše v rozhodnutí ÚOHS, pokud by ministerstvo zadalo jedinou zakázku, mohlo dostat v tendru i další nabídky a ve výsledku mohlo ušetřit.

Dělení zakázek na menší patří k častým prohřeškům zadavatelů, běžné je například u stavebních prací.