Penzijní připojištění má o 142 tisíc Čechů více než loni

Praha - Počet penzijně připojištěných Čechů dosáhl koncem prvního pololetí podle evidence ministerstva financí 4,08 milionu. To je o 142 tisíc více než koncem loňského roku. Celý sektor penzijního připojištění si tak udržuje nadále růstový trend, o čemž svědčí i fakt, že se uzavřelo 312 tisíc nových penzijních připojištění, informovalo dnes MF na svých webových stránkách.

Logicky také roste objem vypláceného státního příspěvku, který stát poskytuje ze zákona ve prospěch účastníků penzijního připojištění. Za prvních šest měsíců roku objem vyplacených státních příspěvků představoval 2,5 miliardy Kč, což znamená meziroční nárůst o 10,2 procenta. Celkový objem účastnických příspěvků bez příspěvků zaměstnavatelů byl v pololetí 10,4 miliardy Kč.

Stoupá i počet penzijních připojištění, u kterých je evidován alespoň jeden příspěvek zaměstnavatele svému zaměstnanci. K 30. červnu jejich počet dosáhl 1,2 milionu. To je o téměř pět procent více než na konci roku 2007.

Fondům klesají zisky, na obzoru jsou jejich změny

Domácím penzijním fondům klesl podle údajů Asociace penzijních fondů v prvním pololetí 2008 zisk na 1,459 miliardy korun z 2,632 miliardy korun ve stejném období loni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Fondy se postupem času slučují, z původních 44 jich zbylo deset. Loni na jaře přibyl nový PF Aegon. Vstup na trh připravuje PF Atlantik ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka a PF Slavia ze skupiny SPGroup Pavla Sehnala.

Vláda ovšem chystá v penzijním připojištění změny. Nové, tzv. účastnické fondy by měly být transparentnější, flexibilnější a měly by umožnit větší zhodnocení klientských vkladů. Novela, která by k příspěvkům na důchody měla také lépe motivovat zaměstnavatele, by mohla vstoupit v platnost v roce 2010.