Dvěma milionům Čechů letos dobíhá vázací lhůta stavebního spoření

Praha - V letošním roce dobíhá pětileté období u těch smluv ke stavebnímu spoření, které v roce 2003 uzavřely víc než 2 miliony lidí. Tehdy se totiž měnil zákon a důležitá státní podpora od následujícího roku poklesla. Nyní se tedy ony více než 2 miliony lidí rozhodují, co s naspořenými penězi udělají dál. Zdaleka ne všichni však vědí, jaké možnosti přitom mohou zvažovat.

Panika však není na místě. „Je důležité říct, že smlouva o stavebním spoření nekončí uplynutím nějaké lhůty, ale výpovědí,“ připomíná tajemník Asociace stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Klienti mají ovšem nyní několik možností, jak se svými úsporami naložit, přičemž ukončení smlouvy není zpravidla tou nejvýhodnější. „Je zde i možnost získání výhodného úvěru, ať už řádného či překlenovacího,“ radí odborník z Raiffeisen stavební spořitelny Karel Pavlík.

Někdy může být nejlepší jednoduše neměnit nic, tedy pokračovat ve spoření podle starých podmínek, případně navýšit cílovou částku. Lidé se podle Šedivého nyní nemusí bát, že by pouhým navýšením cílové částky přišli o výhody smlouvy uzavřené v roce 2003.

Po navýšení cílové částky mohou lidé dále zlepšovat historii své smlouvy, a získávat tak nárok na lepší úvěry. Další informace o tom, jak nakládat s končícím stavebním spořením, naleznete v naší ekonomické poradně.