Vodafone koupil internetovou firmu BroadNet

Praha - Mobilní operátor Vodafone odkoupil stoprocentní balík akcií společnosti BroadNet, která v Česku poskytuje bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu. Cenu transakce společnost nezdělila. Značku BroadNet nyní čeká zánik, její služby bude Vodafone nabízet v rámci vlastní platformy OneNet.

V rámci OneNetu poskytuje Vodafone konvergované hlasové i datové služby v mobilní i pevné síti firemním zákazníkům, kterých má v současnosti kolem 120. Celkově služby Vodafonu využívá každá čtvrtá firma. BroadNet má kolem 600 firemních klientů. Podle generálního ředitele BroadNetu Ivana Nedvídka společnosti patří téměř desetiprocentní podíl na trhu velkých firemních klientů.

BroadNet provozuje bezdrátové sítě ve větších městech. Prostřednictvím sítí poskytuje datové i hlasové služby. Firma zaměstnává kolem 50 lidí a loni měla tržby 200 milionů korun. Jeho dosavadním vlastníkem byla americká společnost Comcast. Vodafone o koupi BroadNetu vyjednával déle než dva měsíce. „Trh se vyvíjí tím směrem, že přežijí jenom ti, kteří mají konvergovaná řešení. Bez mobilních služeb bychom nepřežili příští tři nebo čtyři roky,“ komentoval akvizici BroadNetu jeho generální ředitel v pro Česko Ivan Nedvidek.

Vodafone se chystá k dalším akvizicím

Viceprezident Vodafonu pro firemní klienty Pavel Hlavinka dnes také avizoval, že Vodafone se do budoucna nebude bránit dalším akvizicím. Už na jaře společnost oznámila, že hodlá koupit některého provozovatele pevné sítě. Jednal například s Telekomem Austria a hovořilo se rovněž o GTS Novera a Českých Radiokomunikacích.