Další firma chce od Lesů ČR miliardu

Praha - Boj o vliv ve státních lesích dostává podle Mladé fronty Dnes novou podobu. Po vzoru společnosti CE WOOD, která státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) bez varování koncem července vystavila účet na téměř pět miliard korun za údajné poškození při řešení lesnických zakázek, se totiž ve středu stejně zachovala i největší tuzemská lesnicko-dřevařská společnost Less, píše.

Less chce od LČR přes miliardu korun. "Vystavili jsme po vzoru CE WOOD státním lesům fakturu, a to na 1,2 miliardy korun za nenaplněné tendry na lesnické práce, které jsme vyhráli ještě za ředitele Františka Koníčka.

Dnešním dnem si začínáme stejně jako CE WOOD jednostranně proti této faktuře započítávat vlastní provozní závazky u LČR," řekl ve středu MfD majitel holdingu Less Jan Mičánek. Mičánek navíc předpokládá, že se k jeho kroku připojí také ostatní firmy, které ve státních lesích na zakázku hospodaří a cítí se poškozené.

„Společnosti CE WOOD vzniká tímto postupem výhoda, kterou chceme také,“ uvedl Mičánek. Státní lesy podle něj navíc firmě CE WOOD nevypověděly smlouvy, přestože jim společnost dluží 80 milionů korun. Zda výzvu firmy Less rivalové vyslyší, ale zatím není jisté. Někteří to ovšem nevylučují, píše MfD. Státní podnik se zatím ke kroku firmy Less nevyjádřil, protože fakturu ještě neobdržel. „Slyším to od vás poprvé, ale až ji dostaneme, určitě k tomu vydáme stanovisko,“ cituje Mladá fronta Dnes mluvčího LČR Radka Drahného.