Írán nabídnul Brazílii členství v kartelu OPEC

Brasilia - Írán dnes oficiálně nabídl Brazílii členství v ropném kartelu OPEC. Země zatím nesdělila, zda nabídku přijme, vzhledem k dřívějším prohlášením brazilských představitelů se tak zřejmě stane. Kartel OPEC se podílí na zásobování světového trhu s ropou z více než jedné třetiny a Brazílie nyní patří k zemím, kde má těžba ropy obrovský potenciál.

Brazilský ministr energetiky Edison Lobao řekl, že Brazílii nabídku před dvěma týdny předložil íránský velvyslanec. Brazílii podle něj v podstatě nestojí nic v cestě, takže se může stát členem OPEC poměrně snadno, i když ještě není významným exportérem suroviny.

Brazílie se možná stane ropnou velmocí 

Brazílie má nyní šanci stát se těžební velmocí, protože tamní společnost Petróleo Brasileiro (Petrobras) provedla několik úspěšných hlubinných vrtů na dně Atlantiku. Loni například firma překvapila sdělením, že našla druhé největší ložisko ropy za posledních 20 let.

Nové naleziště je součástí pásma, které je zhruba 800 kilometrů dlouhé a asi 200 kilometrů široké. Leží jihovýchodně od brazilských břehů a podle analytiků je možné, že je v něm až 80 miliard barelů ropy. Pokud se odhady potvrdí, dostane se Brazílie do první desítky největších producentů ropy na světě.