Česko chce za radar americkou pomoc při získání podílu v ropovodu TAL

Praha - Výměnou za umístění amerického radaru v Brdech chce Česko od Spojených států pomoc při získání podílu v ropovodu TAL. Píše o tom deník E15. O americké podpoře jednal ve Washingtonu tým náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara. Získání podílu v ropovodu vedoucím do České republiky z Německa by Česku pomohlo snížit závislost na ropě.

Jednání potvrdil i vicepremiér Alexandr Vondra. „Ano, s Američany o tom jednáme, bylo to téma rozhovorů ve Washingtonu, když tam byl předseda vlády,“ řekl Vondra.

O získání podílu v ropovodu ze Západu uvažuje Česko delší čas. Na prodej by mohl být podíl americké společnosti ExxonMobile, která v něm drží 16 procent. Právě tady stát doufá v pomoc americké vlády. Země chce v ropovodu TAL, jímž proudí ropa z italského přístavu Terst do Ingolstadtu a dále do tuzemských rafinerií, získat zhruba dvouprocentní podíl. Pak by mohla zvýšit dodávky ropy ze západní Evropy, a naopak snížit závislost na ropovodu Družba a na Rusku.

Podle Pojara se česká diplomacie snaží získat americkou podporu i pro vyjednávání s německou vládou o stavbě plynovodu Gazela, který by měl propojit Českou republiku s rusko-německým plynovodem v Baltském moři.

Česká republika pokračuje ve snaze zvýšit svou nezávislost na dodávkách ruské ropy přes ropovod Družba. Pokud se jí podaří získat podíl v ropovodu TAL a získá přístup k lepším cenám za přepravu ropy z italského přístavu Terst, není vyloučeno, že Družbou bude proudit ropa i opačným směrem. Česko by pak přes ropovod IKL mohlo v případě potřeby přepravovat ropu i pro další státy, například na Slovensko nebo do Maďarska.

Ropovod Družba
Zdroj: ČT24