Praha ztrácí v očích zahraničních turistů na atraktivitě

Praha - Hlavní město patří v České republice stále k nejnavštěvovanějším turistickým cílům, zájem o ně ale klesá. Zvýšenému zájmu se naopak teší regiony. Daří se zejména Karlovarskému kraji, který se umístil na druhém místě, jižní Moravě či zlínskému kraji. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Do Prahy přijelo v prvním pololetí letošního roku 1,9 milionu zahraničních turistů. Z hlediska celkového podílu zahraničních návštěvníků tak Praha oproti roku 2006 ztrácí šest procent, ve srovnání s rokem 2007 dvě procenta.

Zvýšenému zájmu se naopak těší regiony. Na druhém místě v návštěvnosti se drží Karlovarský kraj, který v tomto ukazateli zaznamenal 4,5procentní nárůst. Za ním je Jihomoravský kraj s 8,1procentním nárůstem. Výrazně si polepšil Zlínský kraj, který si připsal 16,4 procenta, a Moravskoslezský kraj s 13procentním růstem.

„Z uvedených údajů je patrné, že v povědomí zahraničních návštěvníků se kromě Prahy začínají objevovat ve vyšší míře i další regiony České republiky,“ komentuje výsledky ve své zprávě ministerstvo pro místní rozvoj.

Velmi pozitivně se vyvíjí devizové příjmy z cestovního ruchu. Zatímco v prvním pololetí roku 2001 činily necelých 52,2 miliardy korun, ve stejném období letošního roku se tato částka vyšplhala na více než 65,4 miliardy.