Stát dá příští rok do silnic a železnic méně peněz než letos

Praha - Státní fond dopravní infrastruktury dostane v příštím roce od státu méně peněz než letos. Na jeho účet přijde ze státní kasy pouze 38 miliard, což je o sedm miliard méně než v tomto roce. Propad by měly částečně pokrýt příjmy z evropských fondů, celkový rozpočet se tak sníží zhruba o tři miliardy na 84,5 miliardy korun.

I přes snížení příjmů by měl mít fond na své projekty financí dostatek, s omezením plánované výstavby a oprav nepočítá. Podle šéfa fondu Gustáva Slamečky totiž dojde v průběhu roku k navýšení rozpočtu o převody peněz z letoška a také o finance, které evropské fondy vrátí za předfinancování některých projektů. Podobně tomu bylo letos, kdy původní rozpočet 87,8 miliardy korun narostl během roku o dalších deset miliard.

Prioritou budou dálnice

Největší část z prostředků fondu (celkem 45 miliard) dostane Ředitelství silnic a dálnic. Tyto peníze půjdou především do výstavby dálnic a budování obchvatů měst. Příští rok tak bude pokračovat výstavba dálnice D47 na severní Moravě, D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, jihočeské D3 u vsi Mezno nebo obchvatu Českého Těšína.

Peníze půjdou i do železnic

Necelých 31 miliard korun plánuje fond poskytnout Správě železniční a dopravní cesty, která zajišťuje údržbu a výstavbu kolejí. Pokračovat tak bude například modernizace koridorů z Prahy do Českých Budějovic a Chebu.