Čína neumí šetřit energií, nyní je čas na cenovou deregulaci

Praha - Čína je nejdynamičtějším světovým konzumentem energií, na regulovaných cenách ropy a dalších surovin z velké části závisí levné čínské vývozy. O energetických potřebách nejrychleji rostoucí ekonomiky světa promluvil na konferenci Asijsko-pacifické bezpečnostní výzvy, pořádanou Pražským institutem bezpečnostních studií (PSSI) profesor Peking University a předseda tamního fondu životního prostředí Čchaj Szu Kiang.

Ekonomika Číny zřejmě v příštích letech projde restrukturalizací. „Třicet let byla její ekonomika extrémně závislá na výrobě levného zboží a spotřeba energie pořád rostla,“ říká profesor pekingské univerzity C. S. Kiang. Nyní podle něj Čína potřebuje silnější sektor služeb.

Není však pochyb, že i nadále bude její spotřeba energie rapidně růst, hovoří se dokonce o energetické pasti. Energií zatím dost plýtváme. „Takzvaná energetická efektivita je v Číně pouze pětinová ve srovnání se Spojenými státy a desetinová oproti Japonsku,“ říká Kiang. „Bohužel většinou se mluví jen o tom, odkud energii vzít a ne, jak její spotřebu snížit,“ dodává.

Čína by měla deregulovat ceny

Donutit Čínské občany k úsporám by mohlo snad jen uvolnění dosud silně dotovaných cen. To by však zároveň zdražilo čínské exporty a zřejmě i zpomalilo ekonomiku. „Ale právě teď je pro tento krok vhodná doba. Světová ekonomika zpomaluje a spotřeba klesá - Čínu by to tolik nepoškodilo,“ vyzývá Kiang.

Čína svou spotřebou surovin znepokojuje celý svět, protože je díky svým ohromným devizovým rezervám schopná, opatřit si dodávky v zahraničí. „Třeba nedávno uzavřela s Irákem kontrakt na dodávky ropy za 3 miliardy dolarů. To se nepovedlo ani Američanům,“ říká Kiang. Samozřejmě se neštítí nakupovat suroviny i od nedemokratických režimů.

Čína spouští jednu tepelnou elektrárnu týdně 

V průměru se v Číně otevře jedna nová tepelná elektrárna týdně, podle Kianga se jejich stavba v autonomních provinciích vymkla kontrole. Čínská vláda je už ale začala omezovat a místo nich stavět velké, efektivnější. Boom má nastat i v jaderné energetice, která by uhelnou mohla nahradit. Do deseti let by navíc podíl energie z obnovitelných zdrojů narůst na 16 procent.

Letos v srpnu dokonce v Šanghaji a Pekingu vznikla burza s emisními povolenkami. Ty Kiang považuje za úžasný vynález. „Tržními pobídkami nutíte firmy, aby snižovaly emise,“ říká.

Čínské vlajky
Zdroj: ČT24/Andy Wong