ČEZ má v Polsku velké plány, výměnou za investice chce uhlí

Varšava - Energetický gigant ČEZ plánuje v Polsku do pěti let postavit dvě plynové elektrárny. Zároveň ČEZ zvažuje finančně pomoci polským dolům s investicemi do nových uhelných ložisek. Výměnou za to by chtěl koncern získat záruku dodávek uhlí. Deníku Gazeta Prawna to dnes řekl ředitel ČEZ Polska Petr Ivánek. Podle analytiků by podobná dohoda byla přínosem pro obě strany.

Jedna z elektráren by měla mít výkon 400 MW a měla by stát v jihopolské Skawině. Výše investice ještě není známá, ale zřejmě se bude pohybovat okolo devíti miliard korun. Druhá elektrárna má mít dvojnásobný výkon, ale firma pro ni ještě hledá lokalitu.

„Zvažujeme například stavbu elektrárny na místě, kde je potenciálně možné velké nasycení energetiky větrnými farmami,“ dodal Ivánek. Nyní se pracuje na podobě elektráren.

V Polsku se ČEZ dlouhodobě obává chvilkových omezení v dodávkách uhlí pro své tepelné elektrárny. „Potíže polského hornictví s dobýváním uhlí se mohou stát problémem pro celou energetiku,“ upozornil Ivánek.

Investice za zaručené dodávky

Polskému hornictví chybí především investice. Ty chce ČEZ sektoru poskytnout, ovšem výměnou za zaručení budoucích dodávek uhlí. „Myslím si, že je to zajímavé řešení, protože doly by získaly možnost se rozvíjet, lidé by měli práci a my zaručeny dodávky uhlí,“ dodal Ivánek.

Podle analytiků jde o krok správným směrem. Polský trh je největší ve střední a východní Evropě. Polské elektrárny jsou veskrze velmi zastaralé, přitom se v regionu nachází dostatek potřebného paliva, tedy uhlí.

ČEZ je na polském trhu od roku 2005. Firma vlastní dvě elektrárenské společnosti Elcho a Skawina na jihu země. Plánuje rovněž podílet se na privatizaci polské energetiky a prodávat energii i polským domácnostem.

Horník v dole
Zdroj: ČT24
Vydáno pod