Finanční krize možná změní bankovní dohled v Evropě

Nice - Letošní krize na finančních trzích by se mohla v blízké budoucnosti projevit ve změnách bankovního dohledu v Evropské unii. Zatímco v současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by se měli snadněji dostávat i k informacím z jiných členských států unie. O zásadní změny by šlo zejména ve státech, kde většinu finančních ústavů vlastní zahraniční investoři, tedy i v České republice.

Změny by mohla přinést chystaná směrnice o kapitálové přiměřenosti, kterou má v říjnu představit Evropská komise. Nově by měl bankovní regulátor, v českém případě Česká národní banka, od svých zahraničních kolegů získávat informace o stavu bank, které v jeho domovské zemi vlastní některý z finančních ústavů. Díky lepším informacím by byl bankovní dohled pružnější a efektivnější.

Mezibankovní předávání informací se má dostat na pořad jednání ministrů financí EU, které se dnes a v sobotu koná v jihofrancouzském Nice. Ministry totiž sužují obavy, že by se ze zámoří mohla do Evropy přelít vlna kolapsů finančních institucí. Pád byť jedné evropské banky, která má pobočky v několika členských státech EU, by podle ekonomů mohl na trhu vyvolat chaos.

Před takovým scénářem již ve čtvrtek varoval eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy. „Představte si pád přeshraniční banky. Je na to spolupráce mezi ministry financí, centrálními bankami a regulátory stavěná?“ uvedl na konferenci, která v Nice předcházela jednání ministrů.