Bank of America kupuje za 50 miliard dolarů makléřského obra Merrill Lynch

Washington/New York - Druhá největší americká bankovní skupina Bank of America přebírá největší světovou makléřskou společnost Merrill Lynch & Co. Po rušném víkendu na Wall Street dnes banka sdělila, že koupí Merrill za zhruba 50 miliard dolarů (zhruba 841 miliard korun). Merrilll Lynch patří mezi společnosti ohrožené hypoteční a úvěrovou krizí a dohoda o jejím převzetí přišla v době intenzivních jednání o osudu existenčně ohrožené investiční banky Lehman Brothers. Ta mezitím požádala o ochranu před věřiteli.

Bank of America zaplatí za akcie Merrill Lynch svými akciemi v poměru, který ve výsledku znamenal cenu asi 29 dolarů za akcii. Proti páteční tržní ceně Merrill by to znamenalo 70procentní prémii. Ještě v květnu se však akcie Merrill obchodovaly kolem 50 dolarů a na počátku loňského roku, před vypuknutím hypoteční krize, stály dokonce kolem 90 dolarů.

Lehman Brothers dnes oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Americká centrální banka sice o víkendu přijala opatření na podporu finančního trhu, prohlubující se krize by však mohla ohrozit existenci dalších společností finančního sektoru včetně Merrill.

Merrill Lynch kvůli hypoteční krizi odepsala za poslední rok ztráty více než 40 miliard dolarů. Někteří analytici však letošní propad jejích akcií považují za přehnaný a poukazují na to, že Merrill má velmi cennou makléřskou divizi v tržní hodnotě přes 25 miliard dolarů.

Navíc má například 45 procent na ziskové investiční společnosti BlackRock v hodnotě přes deset miliard dolarů. Současná tržní hodnota Merrill však napovídá, že investoři připisují zápornou hodnotu jejím aktivitám na poli investičního bankovnictví, kde se soustřeďují ztráty z hypoték.