Pražská burza se propadla o více než čtyři procenta, na akciových trzích vládne panika

Praha - Pražská burza zahájila dnešní obchodování značným propadem, pokračovala tak v sérii silných poklesů z minulého týdne. Český akciový trh nabral podle hlavního indexu PX dopoledne ztrátu 5,32 procenta. V průběhu odpoledního obchodování se sice pražskému trhu podařilo část dopoledních ztrát umazat, přesto však burza uzavírala o 4,18 procenta slabší. Největší sestup vykazovaly akcie developera ORCO. Obchodování skončily o víc než 11,5 procenta slabší. Paniku, která dnes zavládla na evropských burzách měla na svědomí ranní zpráva o bankrotu americké investiční banky Lehman Brothers.

Na pád Lehman Brothers, jejíž akcie prudce klesaly již minulý týden, reagovaly evropské burzy hned ráno zhruba tříprocentní ztrátou. „V pád tak velkého hráče věřil na trhu jen málokdo, a proto je to ve svém důsledku pro trhy tak negativní. Špatnou náladu ještě podporuje pokračující pokles cen ropy,“ komentuje burzovní propad analytik Vladimír Urbánek.

Lehman je zatím největší obětí úvěrové krize, která otřásá světovými trhy déle než rok. Její pád dnes zasáhl akcie velkých evropských bank jako BNP Paribas, Société Générale, Dexia nebo Fortis, jejichž kurzy klesaly o šest až devět procent.

O více než šest procent klesla také pražská burza, která tak pokračuje v prohlubování letošního propadu. Ten již podle indexu PX převýšil 30 procent. V předchozích šesti letech přitom akcie v tuzemsku investorům vydělávaly.

Pod prodejním tlakem byly ráno akcie ze všech odvětví. Akcie operátora Telefónica O2, které se začaly obchodovat bez nároku na dividendu, spadly o 10,8 procenta. Cenné papíry realitní skupiny ECM odepsaly 10,6 procenta na necelých 348 korun, akcie Komerční banky spadly o 6,5 procenta, vetšinu ztrát se jim však během dne podařilo umazat a skončily o 1,6 procenta slabší. O 7,55 procenta níže za akcii skončila na burze těžební společnost NWR.

Následují další problémy

Bankrotu Lehman Brothers následovaly další otřesy trhu. Bank of America přebírá největší světovou makléřskou společnost Merrill Lynch. Znepokojivě působí zejména zpráva o tom, že pojišťovna AIG požádala o mimořádný úvěr americkou centrální banku (Fed). Ta ovšem obvykle poskytuje úvěry pouze bankám, nikoli pojišťovnám.

Situace je natolik vážná, že centrální banky v Japonsku a Austrálii
po ranní zprávě Lehman Brothers přijaly opatření, aby zajistily klid na
svých finančních trzích.