Zkrachovalá Lehman Brothers jedná o prodeji svých částí bance Barclays

New York - Dosud čtvrtá největší investiční banka Lehman Brothers, která v pondělí vyhlásila bankrot, jedná o prodeji svých částí britské bance Barclays. Uvedl to na internetu list Wall Street Journal (WSJ) s tím, že potenciál pro dohodu by mohl vzniknout již dnes. Barclays jednání o částečné koupi aktiv Lehman Brothers potvrdila. Dodala zároveň, že nemůže dopředu zaručit žádný výsledek, protože jakákoli dohoda musí být hlavně atraktivní pro její akcionáře.

Podle listu by se pod Barclays dostalo upisování akcií a obligací, poradenství při fúzích a akvizicích a obchodování s cennými papíry. Osud takové dohody ale není jistý. Mezi otázkami zůstává cena, jakou by Barclays mohla zaplatit a také co se stane se zbývajícími hypotečními aktivy, kolem nichž se problémy Lehman Brothers točí.

WSJ napsal s odvoláním na nejmenované zdroje, že se manažeři Lehman Brothers pokoušejí v newyorském sídle společnosti vytvořit takový plán, aby ze skupiny zachránili pracovní místa a její aktivity. „Před třemi měsíci by nikdo krach Lehmann Brothers nečekal, může to potkat i další velká jména,“ tvrdí hlavní analytička Richelieu Finances Nathalie Pelrasová.

Lehman měl v účetnictví špatné úvěry za zhruba 60 miliard dolarů, převážně v souvislosti s problémy na realitních trzích. Nepodařilo se mu najít kupce, takže 158 let od založení svou snahu o záchranu vzdal. Pád investiční banky otřásl důvěrou ve stabilitu dalších finančních institucí a způsobil, že akciové trhy klesaly prakticky všude ve světě.

Vydáno pod