Hypotéky jsou nejdražší za posledních 5 let

Praha - Průměrná úroková sazba ze všech poskytnutých hypoték vzrostla v srpnu na 5,82 procenta, což je vůbec nejvyšší hodnota od ledna 2003. U hypoték v objemu milion korun splatných za 20 let lidé v průměru měsíčně platili již 7063 korun, tedy o 110 korun více než v červenci. Více než o pětinu pak ve srovnání s prvním prázdninovým měsícem klesl počet nově sjednaných hypotečních úvěrů.

Banky začaly v srpnu v reakci na vývoj na mezibankovním trhu oznamovat poklesy nejnižších úrokových sazeb hypoték, ale prodávané hypotéky v průměru naopak zrychlily zdražování. Průměrná úroková sazba všech nových hypoték v porovnání s červencem narostla o 0,19 procentního bodu. Rostla tak dvakrát rychlejším tempem než o měsíc dřív.

Nejdraží je úvěr s fixací na rok

Nejvíce nyní klienti hypotečních bank zaplatí za úvěry s fixací na rok. Průměrné sazby u nich překonaly magickou šestiprocentní hranici. Naopak velmi často využívané hypotéky s fixací na pět let se prodávaly v průměru s úrokem 5,7 procenta.

Na dražší úvěry na bydlení reagovaly spotřebitelé oslabením zájmu. V porovnání s červencovými statistikami poskytly banky o 22 procent méně hypoték. O více než 10 tisíc se také snížila průměrná částka úvěru, která v srpnu přesáhla 1,8 milionu.

Banky jsou nyní opatrnější 

Hypotéky jsou nyní nejen méně výhodné, ale podle odborníků také hůře dostupné, protože banky zpřísnily podmínky pro udělování hypoték. Pro stejně objemný úvěr jako loni již banky například požadují vyšší příjmy než před rokem.