Německá banka LBBW bude spravovat peníze bohatých Čechů a podniků

Praha - Nový hráč na českém bankovním trhu, německá Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), chce v tuzemsku poskytovat služby hlavně malým a středním podniků a movitějším privátním klientům. Růst ale chce také v oblasti drobného bankovnictví. Uvedli to dnes její zástupci. LBBW, která je v Německu třetí největší bankou, vstoupila do České republiky díky převzetí Bawag Bank.

Česko je další štací třetí největší německé banky při expanzi do východní Evropy. Jako Bawag Bank ale působila LBBW v Česku už od začátku 90. let, většinu obchodních metod původní banky chce zachovat. „Co tedy hlavně nabízíme podnikatelům je stabilita. Věřím, že je velmi důležitá pro růst a vaše podniky pro něj mají velký potenciál,“ prohlásil předseda představenstva Siegfried Jaschinski.

Banka se chce zaměřit hlavně na služby českým středním podnikatelům a movitým soukromým klientům. Do konce roku by mělo v Česku přibýt 5 poboček. Největší české banky nechává nástup konkurenta klidným. „Nepředpokládáme, že by vstup této banky mohl mít pro nás nějaký zásadní význam,“ tvrdí mluvčí ČSOB Denisa Salátková.

Na českém trhu působí 37 bank a poboček zahraničních bank. Bawag Bank byla podle objemu bilanční sumy devátou největší tuzemskou bankou na konci loňského roku s tržním podílem zhruba procento. LBBW převzala v Česku 23 poboček. Do konce roku by mělo přibýt dalších až pět obchodních míst v Praze, Pardubicích a na severu Moravy.

LBBW je mezinárodní univerzální komerční banka patřící mezi 50 ejvětších úvěrových společností světa. Celá její skupina zaměstnává ve 20 pobočkách přes 12,5 tisíce osob, z toho 350 pracovníků v Česku.