Philip: Svět bude jiný, než před krizí

Praha - Dnešní finanční trhy jsou globálně propojeny a nedají se zcela oddělit na americký, evropský nebo asijský. Krachy a finanční problémy amerických bank tak ovlivňují ekonomiky na celém světě. Podle bývalého viceprezidenta Evropské investiční banky Ivana Philipa by současná situace měla korigovat ne zcela přirozenou situaci, kdy na trzích bylo peněz až příliš mnoho.

Odborníci tvrdí, že jde o největší krizi od třicátých let minulého století. „Technicky vzato jde jistě o krizi, která tady nemá obdoby. Rozdíl je ale v tom, že je relativně málo postižena samotná báze ekonomiky. Akcie velké části společností klesají v návaznosti na situaci finančních trhů a nikoli v situaci v reálné ekonomice,“ řekl dnes Philip v Interwiev ČT24.

Podle Philipa současná krize přináší zprávy, které si před časem ještě nikdo nedokázal představit. Při jeho působení v Evropské investiční bance při nakupování dluhopisů Freddy Mac a Fanny Mae, byly tyto společnosti považovány za tak stabilní, že je nebylo třeba ani analyzovat. „Jejich pevnost byla dána jako málo co jiného ve finančním světě. Obě společnosti se dnes vyhnuly bankrotu jen díky státní intervenci,“ zdůraznil Philip.

Interview ČT24

Tříleté působení bývalého ministra v Evropské investiční bance se odehrávalo v téměř opačné situaci, než jaká je nyní. „Banky byly téměř překapitalizované a hledaly do čeho investovat. Před rokem bych takovou krizi považoval za nepředstavitelnou. Možná, že to bylo nedocenění této situace, které vedlo k tomu, že začaly stoupat ceny aktiv,“ podotkl Philip.

Doposud si nikdo nedokázal představit, že by banku jako je Bernstein, kde nemají peníze žádní drobní střadatelé, zachraňoval stát. „Je to věc, která může být na jednu stranu hodnocena pozitivně, že stát v krajní situaci zasáhne. Otázka je, kam se posunou limity ochoty riskovat, ve chvíli, kdy můžeme podvědomě tušit, že může zasáhnout ruka státu, pokud bude problém skutečně vážný. Svět bude jiný, než byl před krizí,“ poukázal Philip.