USA zvažuje omezení spekulativního prodeje akcií

Washington - Americká komise pro cenné papíry (SEC) zvažuje, že širším způsobem zasáhne proti praktikám, kdy spekulanti sází na pokles cen akcií. Takzvaný short-selling, který je hojně využívanou formou spekulace už řadu let, podle mnoha odborníků zřejmě přispívá k nynějšímu propadu cen akcií na světových trzích.

Pokud by se komise rozhodla k dočasnému zákazu spekulativního prodeje akcií, byl by to zcela bezprecedentní krok. Sama komise, ale především její šéf Christopher Cox, jsou nyní pod značným tlakem za to, že dohled nad trhem neprováděli dostatečně. Republikánský kandidát na prezidenta John McCain dokonce řekl, že kdyby byl teď prezidentem, Coxe „by vyhodil“.

Američané by nicméně nebyli první, kdo se k omezení tohoto druhu spekulace odhodlal. Britský Úřad pro finanční služby (FSA) už ve čtvrtek oznámil, že s platností od dnešního dne short-selling dočasně zakazuje. Zákaz se ale zatím týká jen akcií bank a dalších finančních institucí. Britové však nevylučují, že zákaz rozšíří i na akcie firem z dalších odvětví.

Cox ve čtvrtek jednal za zavřenými dveřmi s ministrem financí Henrym Paulsonem a šéfem centrální banky (Fed) Benem Bernankem. Schůzky se zúčastnili i někteří členové Kongresu, jimž Cox podle agentury AP řekl, že SEC může short-selling dočasně zakázat. Komise už k určitému omezení tohoto druhu spekulace před časem sáhla, ale zatím zakázala jen ty nejagresivnější praktiky.

Short-selling

Při takzvaném short-sellingu spekulant předpokládá, že zvolená akcie bude ztrácet na hodnotě. Proto si vypůjčí požadovaný počet a hned dá pokyn k jejich prodeji. Pokud se jeho předpoklad ukáže jako správný a cena akcie se opravdu sníží, spekulant cenné papíry později koupí levněji a vrátí je původními majiteli. Rozdíl v ceně je zisk pro něj.

Pokud se ale cena zvyšuje, a vývoj jde tedy proti původnímu spekulantově předpokladu, začíná narůstat ztráta. Ta může být teoreticky neomezená.

V USA, podobně jako v Británii, se podle zdrojů uvažuje také o tom, že by se nejprve zakázal short-selling u akcií vybraných finančních institucí. Pokud by to nepomohlo, zákaz by se mohl rozšířit na akcie všech finančních institucí a v nejhorším případě i na všechny akcie, s nimiž se obchoduje na veřejných trzích.