Evropská unie se chystá hospodářsky propojit s Kanadou

Brusel - Mezi Evropskou unií a Kanadou se údajně chystá rozsáhlá obchodní dohoda, která by měla ekonomiku severoamerické země těsně provázat se státy evropské sedmadvacítky. Měla by přinést bezprecedentní ekonomické otevření, a to od volného obchodu se zbožím až po volné podávání veřejných zakázek. Předběžná jednání by měla začít na summitu unie s Kanadou v Montrealu 17. října, uvedl kanadský list Globe and Mail.

Navrhovaná smlouva má delece přesahovat jiné podobné dohody, jako je například Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA). Jejím předmětem by neměl být pouze neomezený obchod se zbožím a službami, ale i volný pohyb kvalifikovaných pracovníků nebo otevřený přístup k vládním výběrovým řízením. Evropské podniky by se tak mohly v Kanadě ucházet o vládní zakázky se stejnou výchozí pozicí jako kanadské firmy.

Pokud budou jednání úspěšná, stane se Kanada podle listu první rozvinutou zemí, která by měla zcela otevřené obchodní vztahy s Evropskou unií. Deník ale zároveň připomíná, že předchozí obchodní námluvy země javorového listu s evropskou sedmadvacítkou v roce 2005 ztroskotaly.

Dohoda má v Kanadě zastánce především v podnikatelských kruzích, protože by se díky ní tamním exportérům otevřel evropský trh s téměř půlmiliardou spotřebitelů. Zároveň by do kanadských firem mohl bez omezení proudit evropský investiční kapitál. Proti dohodě zřejmě ale budou vystupovat vlády jednotlivých provincií, kterým se nebude líbit ustanovení o rovném přístupu evropských firem do státních tendrů.

Říjnového montrealského summitu se mimo jiné zúčastní francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Vedle ekonomického partnerství budou předmětem jednání i životní prostředí, energetika a bezpečnost.