Krize může být i prospěšná: Lidé se více zajímají o investování

Praha - Krize na finančních trzích nemusí pro všechny nutně znamenat ztráty. Kromě toho, že se dá vydělat i spekulacemi na pokles, může být krize přínosem i v dalších ohledech. Jednak očistí trhy od nezdravých a špatných investic, ale také přitáhne pozornost širší veřejnosti k dění na burzovních trzích.

Pobočky mimoburzovního organizátora burzovních obchodů, stejně jako makléřské společnosti zaznamenávají prudký nárůst klientů. Pokles cen akcií byl pro někoho impulzem k nákupu nových akcií. „Každý vnímá ten trh jinak,“ komentuje situaci marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička.

Pro někoho, kdo si neprošel dramatickému propadu posledních dnů, je podle Vodičky jednoduché na trh nyní vstoupit. Kdo včas nakoupil akcie dlouho oslabujícího developera Orco, mohl dnes vydělat i 40 procent vložených prostředků.

Jiří Vodička, marketingový ředitel RM-Systému:

„Pokud Goldman Sachs vydrží, mohlo by to být všechno pořádku.“

Pražská burza je v posledních dnech rozkolísaná z několika důvodů. Jednak se na ní neobchoduje tolik titulů, pouze třiatřicet. Také se často obchoduje s tzv. marginem, proto při intenzivních propadech prodávají další akcie, aby zahladili ztráty.