Soud schválil prodej majetku Lehman Brothers bance Barclays

New York - Konkurzní soud v New Yorku schválil prodej hlavní části majetku zkrachovalé americké investiční banky Lehman Brothers britské bance Barclays. Podle soudce Jamese Pecka žádná lepší alternativa pro aktiva Lehman Brothers není. Barclays tak získá hodnotné části Lehman Brothers, především severoamerickou divizi investičního bankovnictví a divizi kapitálových trhů, za pouhých 1,75 miliardy dolarů (30 miliard korun).

„Tento týden jsem, více než kdy jindy, v této funkci pocítil děsivou moc svého povolání. Musím tuto transakci schválit, protože je jediná, která je reálně k dispozici,“ řekl soudce po téměř sedmihodinovém slyšení v naplněné soudní síni na Manhattanu. Soudce Peck zároveň upozornil na to, že případ, kdy je základní majetek společnosti v konkurzním řízení prodán za necelý týden, by neměl být chápán jako precedent, ale jako výjimka diktovaná potřebou rychlého řešení. „Je to to nejzávažnější bankrotové slyšení, jemuž jsem kdy předsedal,“ dodal soudce.

Dohoda o prodeji bude pro americké divize Lehman Brothers znamenat záchranu asi 10 tisíc pracovních míst. Koupené operace získají peníze k pokračování činnosti a zbylé operace budou zlikvidovány. Barclays uvedla, že by mohla koupit aktiva Lehman Brothers i v některých jiných zemích a regionech.