Koblic: Prodej pražské burzy finanční krize neovlivní

Praha - Krize, která zachvátila v uplynulém týdnu finanční trhy, se promítla i na pražské burze. V průběhu týdne spadla na své tříleté dno, kde se ocitla zejména vlivem celosvětové finanční paniky a následně se od něj odrazila a zažila téměř nejsilnější růst ve své novodobé historii. Podle odborníků by tyto výkyvy neměly mít na prodej pražské burzy vliv.

„Pražská burza je zprostředkovatel, kterému se daří dobře. Krize jí krátkodobě pomáhá, protože jsou větší objemy obchodů a lepší finanční výsledky. Případnými zájemci o koupi jsou velké světové burzy, které jsou samy kótované na burzách a stejně jako zbytek finančního sektoru, jejich akcie většinou ztrácely. Což se projeví na možnosti financování akvizic,“ sdělil v Otázkách Václava Moravce generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Podle Koblice žádný z potenciálních zájemců o koupi pražské burzy na základě následků z týdne neodstoupil. Krize by také neměla přímo ovlivnit cenu burzy ani datum jejího prodeje. „Vše závisí na tom, jaký finanční model pražské burzy si zájemci vytvoří a jak jej hodlají financovat. Původní plán, že prodej bude dokončen ještě na podzim je v silách všech dodržet,“ dodal Koblic.

I české banky se stále drží původního plánu prodat svůj podíl v pražské burze do konce roku. „Může ovšem nastat situace, kdy cena, která bude nabídnuta, nebude odpovídat naší představě. V současné době toto ale neočekávám a věřím, že cena bude taková, jakou si představujeme,“ dodal prezident České Bankovní asociace Jiří Kunert.

Majitelé BCPP už dříve dali najevo, že do konce roku možná prodají více než 90 procent akcií burzy. Zájem projevují hlavně evropské burzy, například z Vídně či Varšavy, spekuluje se také o americkém Nasdaqu. Největším akcionářem BCPP je investiční banka Patria Finance.