Zavedení eura na Slovensku nebude bez problémů, hrozí vysoká inflace

Bratislava - Slovensko by mohlo po přijetí eura naplánovaném na počátek příštího roku čelit silným inflačním tlakům. Bratislavu před tím dnes varoval prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Vládu premiéra Roberta Fica vyzval, aby prosazovala obezřetnou politiku, snižovala schodek veřejných financí a pokračovala v reformách.

„Obáváme se především možnosti, že Slovensko, jako ekonomika dohánějící úroveň rozvinutějších zemí eurozóny, bude čelit inflačním tlakům, které by mohly jeho hospodářství po přijetí eura odklonit z cesty udržitelné konvergence,“ zdůraznil Trichet.

Zároveň si ale guvernér ECB myslí, že zavedení eura na Slovensku proběhne dobře. Centrální banka je na zavedení eura připravena a je schopná zajistit, aby lidé i firmy změnu měny zvládli. „Jsem přesvědčen, že díky všemu tomuto úsilí a aktivitě bude zavedení eura znamenat úspěch,“ dodal Trichet.

Slovensko přijme euro 1. ledna 2009. Po Slovinsku bude již druhou zemí bývalého východního bloku, která bude využívat jednotnou evropskou měnu.