Finanční trhy netrpělivě očekávají stabilizační plán americké vlády

Washington - Světové finanční trhy s napětím očekávají, zda se americkému prezidentu Georgi Bushovi podaří v Kongresu prosadit svůj plán na jejich podporu. Bush chce zřídit jakousi konsolidační agenturu, která by od bankovních institucí vykupovala špatně poskytnuté úvěry a chránila je tak před zničujícími odpisy. Američtí zákonodárci jsou nové instituci vesměs nakloněni, i když se setkala s velkými výhradami především u demokratů. Agentura by z rozpočtu mohla získat až 700 miliard dolarů.

Kongres se s většími či menšími se záchranným plánem ztotožňuje, stejně jako oba prezidentští kandidáti. Podle analytika Marka Hatlapatky už i trhy počítají s tím, že návrh bude opravdu schválen. Americká centrální banka hlasitě vyzývá své zahraniční protějšky, aby se do programu obnovy zapojily také.


Finanční krize mění od základů podobu Wall Streetu. Z „velké pětky“, tedy investičních bank, které tvořily pilíře burzy, už zůstaly jen dvě. Bear Stearns a Lehmann Brothers zkrachovaly a Merril Lynch převzala Bank of America. Poslední dvě - Goldman Sachs a Morgan Stanley - se přemění na holdingy, což jim umožní případné úvěry od centrální banky.

Zároveň se ovšem budou muset přizpůsobit tvrdším pravidlům kapitálové struktury. Nebudou už moci tak agresivně investovat, ale zároveň by se už neměla opakovat situace, kdy kvůli rizikovým hypotékám začal kolabovat celý finanční svět. Důvěra investorů by se po těchto změnách proto na trhy mohla pomalu navracet.

John McCain, republikánský kandidát na prezidenta:

„Musíme zabránit tomu, aby lidé přicházeli o své domovy a úspory, a toho dosáhneme jedině tak, že ochráníme banky a kapitálové trhy.“


V reakci na vládní plán stabilizace finančního sektoru se nad hranici 110 dolarů za barel vrátily ceny ropy. Americká ropa posílila o šest dolarů na barel a navázala na prudký růst z konce minulého týdne, kdy překonala psychologickou stodolarovou hranici.

Barack Obama, demokratický kandidát na prezidenta:

„Musíme jednat rychle a najít společné řešení krize, jinak nás čeká ještě větší ekonomická katastrofa, než doposud.“

Situace na burze v New Yorku
Zdroj: ČT24