Ceny ropy pod tlakem klesajícího dolaru vzrostly o 20 procent

New York - Ceny ropy ke konci dnešního obchodování akcelerovaly růst na rekordní tempo 20 procent, získávaly již přes 25 dolarů na barel a dostaly se až nad 130 dolarů za barel. Na růst ceny působil mimo jiné výrazný propad amerického dolaru vůči euru v nejistotě kolem amerického plánu na stabilizaci finančního sektoru. Hlavní příčina bezprecedentního ale pouze dočasného růstu však byla podle analytiků čistě technická - šlo o snahu vytěžit co nejvíce z končícího říjnového kontraktu na americkou lehkou ropu.

Americká ropa WTI v říjnovém kontaktu, který vypršel právě na konci dnešního obchodování, získala nakonec rekordních 21,95 dolaru a uzavřela na 126,50 USD za barel. Za poslední čtyři dny tak ropa získala téměř 40 dolarů na barel.

Pro reálný ropný trh však dnešní cena nebude mít větší význam, protože od úterka platí listopadový kontrakt, a ten dnes vykázal růst jen o šest dolarů na barel. Stejně tak severomořská ropa Brent dnes posílila pouze o šest dolarů a uzavřela na 105,64 USD.

"V jádru šlo o hromadné rušení krátkých pozic (zpětné nákupy dříve
prodaných kontraktů) a vypršení termínového kontraktu," vysvětlil aTom Knight z texaské firmy Truman Arnold.

Ropu od počátku dne podobně jako v pátek podporovaly naděje na přijetí amerického vládního plánu na stabilizaci finančního sektoru; obavy z
komplikací v Kongresu však vyvolaly silný pokles dolarového kurzu, a ten
hnal vzhůru ceny ropy ale i zlata. Cenu výrazně ovlivnilo dnešní vypršení říjnového kontraktu na WTI. Hodnota tohoto kontraktu celý poslední měsíc kvůli otřesům na trzích velmi prudce kolísala a minulou středu sestoupila až na sedmiměsíční minimum 90,51 USD.

Kurz dolaru k euru dnes večer klesl o dvě procenta na nové třítýdenní
minimum 1,4775 USD a zaznamenal nejvýraznější pokles od ledna 2001.
Americkou měnu srážejí obavy z dopadu amerického záchranného plánu. Nejistota ohledně balíku vedla i k silnému poklesu amerických akcií a ke
stahování investorů do bezpečných aktiv.