Novela zákona o energetice prošla prvním čtením, má usnadnit podnikání

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení schválila vládní novelu energetického zákona, která má za cíl usnadnit podnikání v energetice a přejímá ustanovení evropského práva. Novela teď poputuje do hospodářského výboru a definitivně ji sněmovna bude schvalovat na některé z příštích schůzí.

Podle novely už nebude vláda muset schvalovat výstavbu nových elektráren, tepláren a přímých vedení. V takových případech ministerstvo průmyslu a obchodu pouze vyhodnotí podnikatelský záměr a výsledek oznámí firmě. Slibuje si od toho, že se usnadní přístup firem do elektroenergetiky a teplárenství.

Snazší by mělo být i řešení sporů mezi zákazníky a jejich dodavateli nebo distributory navzájem. Řešit by je měl Energetický regulační úřad (ERÚ) místo soudu, pokud se na tom obě strany sporu dohodnou.

Výrobci bioplynu, kteří budou zásobovat 50 a méně odběrných míst, nebudou muset nově žádat ERÚ o licenci. To by mohlo podle ministerstva pomoci usnadnit podnikání v obcích, kde se pomocí bioplynu vyrábí elektřina.

Novela dále rozšiřuje okruh přípojek elektřiny k novostavbám, které by měl nově hradit distributor. Dosud platí rozvodné firmy bez ohledu na umístění novostavby pouze přípojky pro domácnosti do 50 metrů. Náklady na připojení nad tuto vzdálenost nese ten, kdo se chce do sítě dostat. U přípojek zemního plynu ovšem bude stále platit dosavadní úprava, kdy si napojení na síť hradí sám žadatel.