FBI si posvítí na problémové americké banky a pojišťovnu AIG

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, investiční banku Lehman Brothers a pojišťovnu AIG a jejich manažery kvůli podezření na hypoteční podvody. Informace dnes přinesla televize CNN.

FBI zatím nechce k případu uvádět podrobnosti, pouze oznámila, že jde o součást širšího vyšetřování. Úřad se snaží zjistit, zda má někdo odpovědnost za „dezinformace“ na hypotečním trhu. Vyšetřováno je v souvislosti s finanční krizí celkem 26 firem a údajně více než 1 400 fyzických osob.

Krize vypukla v sektoru rizikových hypoték loni na jaře a postupně přerostla v krizi na celém trhu bydlení a úvěrovou krizi ve finančním sektoru. Tu teď chce řešit vláda vykupováním špatných hypotečních aktiv, která ničí důvěru na trhu a vedou k zablokování celého finančního systému.

Přestože je zatím vyšetřování v rané fázi, je jasné, že se administrativa snaží zjistit alespoň zpětně, co přesně stojí v jádru současné finanční krize a co přesně se stalo v konkrétních firmách. Většina analytiků nevěří, že by za propuknutím krize stály nekalé úmysly. Spíše podle nich selhala bankovní regulace a kvůli přemíře rizikových úvěrů přišlo nepříjemné probuzení.