Energetický gigant EDF kupuje British Energy, postaví další jaderné elektrárny

Paříž - Francouzský elektrárenský obr EDF přebírá britského výrobce elektřiny British Energy za 12,5 miliardy liber (zhruba 380 miliard korun) v hotovosti. EDF je největším producentem jaderné energie na světě, British Energy provozuje osm jaderných a jednu uhelnou elektrárnu. Jadernou energii podporuje i britská vláda, která ji prohlásila za čistý, bezpečný a dostupný zdroj energie.

EDF zvýšila svou nabídku za každou akcii British Energy na 774 pencí. „Jsme potěšeni, že rada British Energy tuto nabídku jednohlasně přijala,“ řekl šéf EDF Pierre Gadonneix. „Vytváří to cestu pro investici v Británii,“ dodal.

Gordon Brown, premiér Spojeného království:

„Tato dohoda představuje dobrou hodnotu pro daňové poplatníky a je významným krokem k výstavbě nové generace jaderných elektráren.“ 

EDF by díky převzetí společnosti British Energy mohla těžit z britských plánů na rozvoj jaderné energie. British Energy vlastní z 35 procent britská vláda, která se začátkem letošního roku rozhodla, že podpoří výstavbu nové generace jaderných elektráren. „Jaderná energie je čistá, bezpečná a dostupná. Její rozšiřování je klíčové pro dlouhodobé energetické zabezpečení Británie,“ říká premiér Gordon Brown.

EDF již v Británii působí prostřednictvím své dceřiné společnosti EDF
Energy, která zaměstnává 13 tisíc lidí a má 5,5 milionu zákazníků. Svoji pozici podle analytika Petra Nováka převzetím místní dvojky ještě posílí. EDF již dříve uvedla, že v Británii plánuje vybudovat několik nových jaderných reaktorů, nejspíše půjde o čtyři.

British Energy provozuje osm jaderných a jednu uhelnou elektrárnu. Stát firmu British Energy v roce 1996 zprivatizoval, vláda však musela v roce 2005 vydat peníze na její záchranu a převzala v ní zpět majoritu. Loni britská vláda prodala 25 procent podniku, a snížila tak svůj podíl na nynější úroveň.