Šéf Fedu: Americká ekonomika je ve vážném ohrožení

Washington - Guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke varoval, že finanční trhy, které jsou v současnosti pod výjimečně velkým tlakem, ohrožují již tak slabé americké hospodářství. Ekonomika podle něj rychle zpomaluje a budoucí vývoj je značně nejistý.

„Současné zesílení finančních otřesů, kvůli kterému jsou poskytovatelé půjček stále více opatrní v jejich přidělování domácnostem i podnikům, se může projevit jako významná brzda růstu,“ zdůraznil Bernanke.

Situace je podle předního amerického finančníka více než vážná. Pracovní trh je slabý a nezaměstnanost vysoká. V krátkodobém výhledu se zdá, že budou stagnovat spotřebitelské výdaje, a to i přesto, že oproti letním měsícům znatelně poklesly ceny ropy a plynu. Ekonomice Spojených států nepomůže ani vývoz, protože kvůli zpomalení růstu napříč celým světem klesne poptávka po americkém zboží.

"Zdá se, že ekonomická aktivita v nejbližší době značně zpomalí, uzavřel Bernanke svou nejhorší prognózu od začátku těžkostí finančního sektoru v loňském roce.