Bernanke má přemluvit Kongres, Bush každého Američana

Washington - Globální finanční trhy jsou nyní pod značným tlakem a jejich propad ohrožuje už tak dost slabou americkou ekonomiku. Před členy společného hospodářského výboru Kongresu to dnes řekl předseda Rady guvernérů americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Centrální banka je připravena zasáhnout, pokud si to situace vyžádá. Pozdě v noci středoevropského času by měl s projevem k aktuální situaci na finančních trzích přispěchat i prezident Spojených států George Bush. To vše pro jistotu až po konci obchodování na Wall Streetu.

Americké akciové trhy dopoledne výrazně kolísaly. Nejprve šly nahoru díky investici pěti miliard dolarů od investora Warrena Buffetta do skupiny Goldman Sachs. Poté ale investorům došla trpělivost při čekání na podrobnosti vládního plánu pro záchranu bank. Hovoří se o balíku 700 miliard dolarů, který by měl opět rozhýbat kola Wall Streetu. Může to přinést určité uklidnění. „Finanční krize se totiž projevuje především tím, že finanční instituce nepůjčují jiným finančním institucím a vůbec podnikům a jednotlivcům,“ soudí ekonom Jan Švejnar.

Že nejde o malý příspěvek trhům, si uvědomuje i prezident Bush. „Není pochyb, že tak masivní legislativní aktivita si žádá vysvětlení pro každého Američana,“ obhájila záměr prezidenta vystoupit v televizním projevu k občanům mluvčí Bushova úřadu Dana Perinová. Astronomická suma není lhostejná ani kongresmanům. Ti zatím mlží o detailech plánu záchrany trhů, který jim byl předložen a ani trochu nenaznačili, zda mu vyjeví podporu, upozornili jen, že je třeba vyvážit náklady a přínosy jak pro trhy, tak pro občany.