Prezident Bush prohlásil, že USA jsou ve vážné finanční krizi

Washington - Americký prezident George Bush ve středu večer místního času prohlásil v televizním projevu, že USA jsou uprostřed vážné finanční krize. V projevu se dále snažil Američany přesvědčit o nutnosti poskytnout finančnímu systému země podporu ve výši 700 miliard dolarů (asi 11,6 bilionu Kč). Do řešení krize se ve Washingtonu zapojí i oba prezidentští kandidáti, republikán John McCain kvůli krizi dokonce přerušil kampaň.

„Jsme uprostřed vážné finanční krize a federální vláda na ni hodlá odpovědět rozhodnou akcí,“ prohlásil Bush. Prezident varoval, že „trh nefunguje, jak by měl“, šíří se ztráta důvěry, velké části systému jsou ohroženy a hrozí pád dalších bank, což by mohlo americké hospodářství uvrhnout do krize. „700 miliard na záchranu ekonomiky musíme vydat rychle. Jinak budou škody ještě vyšší. Nesmíme to k tomu nechat dojít,“ zdůraznil Bush.

Trh může zachránit 700 miliard dolarů

Krize na finančních trzích, která je výsledkem problémů v části amerického hypotečního trhu, si v posledních týdnech vybrala několik obětí. Zbankrotovala investiční banka Lehman Brothers, která se stala už druhou obětí krize, a pak musela vláda poskytnout masivní finanční injekci ústavu American International Group.

George Bush:

„Jsme uprostřed vážné finanční krize a federální vláda na ni hodlá odpovědět rozhodnou akcí.“

Vláda chce nyní finanční systém podpořit částkou až 700 miliard dolarů, v přepočtu asi 11,6 bilionu Kč. Plán před kongresmany obhajuje šéf centrální banky Ben Bernanke a ministr financí Henry Paulson. Prezident Bush vyzval jak republikány, tak demokraty, aby tento plán přijali. Prohlásil, že těchto 700 miliard se s největší pravděpodobností vládě vrátí a vyzval národ a především politiky, aby stáli pohromadě.

Zákonodárci však chtějí, aby plán obsahoval jasnou ochranu zájmů daňových poplatníků a další úpravy, které zaručí, že peníze budou vynaloženy co nejúčelněji. Bush v projevu Američany ujistil, že státní pomoc není zaměřena jen na jednu firmu nebo jen na finanční sektor. „Je zaměřena na ochranu celé americké ekonomiky,“ řekl.

Do řešení krize se zapojí oba prezidentští kandidáti

George Bushe čeká setkání s Barackem Obamou, Johnem McCainem a s vedením obou komor parlamentu. Společně chtějí projednat závěrečné sporné body záchranného plánu. Počítá s odkoupením špatných aktiv finančních institucí. Kontroverzní plán může narušit americký rozpočet a bojuje se o to, v jaké projde podobě.

McCain v reakci na krizi prohlásil, že je čas přestat s předvolebním bojem. „Přeruším svou kampaň a vrátím se do Washingtonu. Mluvil jsem se senátorem Obamou a informoval ho o mém rozhodnutí. Požádal jsem ho, aby se připojil,“ řekl McCain. Zároveň vyzval Obamu, aby zrušil první páteční televizní debatu. Demokratický protikandidát ale odmítl. Podle něj by voliči měli vědět, jaké jsou názory kandidátů. „Jsem přesvědčen, že toto je přesně čas, kdy Američané potřebují slyšet člověka, který bude zhruba za 40 dní zodpovědný za vypořádání se s tímto zmatkem,“ řekl Obama.

Obama a McCain
Zdroj: ČT24