Schůzka v Bílém domě řešení finanční krize nepřinesla, dohoda nejdříve v sobotu

Washington - Mimořádná schůzka v Bílém domě, na kterou dnes prezident George Bush pozval prezidentské kandidáty, republikána Johna McCaina a demokrata Baracka Obamu a zástupce Kongresu, sice nepřinesla dohodu o řešení krize amerických finančních institucí, avšak Bílý dům i představitelé Kongresu se přes některé rozdílné postoje budou dále snažit co nejrychleji přijmout plán na stabilizaci finančního systému ve Spojených státech. Podle šéfa bankovního výboru Senátu bude však dohoda nejdříve v sobotu.

Bushova vláda navrhuje rozsáhlou státní pomoc v hodnotě 700 miliard dolarů na stabilizaci bankovnictví, které se dostalo do hlubokých problémů po pádu několika významných peněžních ústavů na Wall Street. Oba kandidáti vyjádřili už ve středu ochotu ke spolupráci. „Nyní je čas, abychom postupovali společně - demokraté a republikáni - v duchu spolupráce v zájmu amerického lidu,“ uvedli ve společném prohlášení.

Bush v úvodu bezprecedentní schůzky vyjádřil naději, že dohody bude dosaženo rychle. „Jsme ve vážné finanční krizi,“ zdůraznil Bush. Před televizními kamerami zopakoval, že nynější situace vyžaduje rychlé řešení. „Musíme něco udělat, jak nejrychleji můžeme,“ prohlásil.

V obou kongresových komorách se dnes před jednáním v Bílém domě prý republikáni a demokraté v zásadě dohodli na principech záchranného plánu, který počítá s odkoupením problematických bankovních aktiv státem, aby peněžní ústavy mohly opět poskytovat za přijatelných podmínek úvěry občanům a podnikům. Kongres by měl souhrn zákonů projednat do konce týdne.

„Myslím, že dohoda nakonec bude,“ prohlásil po schůzce v Bílém domě Obama. „Přibližujeme se k dohodě,“ ujistil také poradce Bushovy republikánské vlády Ed Gillespie. O dosažení pokroku v jednání hovořil po jednání v Bílém domě i mluvčí šéfa demokratické většiny v Senátu Harryho Reida Jim Manley. Podle něj však zůstává dořešit mnoho otázek. S dalšími zákonodárci ujistil, že Kongres bude o plánu jednat, dokud se nedohodne.