Kalousek: Banky ani problémové podniky sponzorovat nebudeme

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v dnešních Otázkách Václava Moravce kategoricky odmítl možnost podpořit český finanční sektor, popř. krachující podniky, finanční injekcí ze státní kasy. Podniky i banky si musí podle něj poradit samy, stát jim může pouze pomoci hledat investory. Kalousek není ani příznivcem společné evropské regulace bankovního sektoru. V budoucnu by prý mohla pro Česko být spíše přítěží.

„Nemůžu pomoci z veřejných zdrojů už jen proto, že mi to nedovoluje zákon o veřejné podpoře,“ zdůraznil ministr. Navíc podle něj ani není v Česku pro podobnou razantní podporu, jakou v noci na dnešek schválil americký Kongres, důvod. Americká krize prý finanční a pojišťovací sektor v ČR rozhodně neohrozí.

Crystalex si za finanční těžkosti může sám, krize je jen zástěrka

Dalším důvodem, proč stát krachující firmy nepodpoří, je fakt, že si za své problémy často mohou samy, finanční krize jejich bankrot pouze urychlila a slouží jim jako dobrá zástěrka špatných manažerských dovedností. „Hlavním problémem Crystalexu není finanční krize, ten problém je velké úvěrové zatížení, obrovské náklady na dluhovou službu, kterou si ten podnik nesl z minulosti,“ tvrdí Kalousek.

Na tom, že Crystalex dohnaly do tíživé situace chyby vedení, se shoduje i se svým protějškem z ČSSD - stínovým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. „Myslím si, že zaměstnanci v tomto případě doplácí na neschopnost managementu a vlastníků restrukturalizovat závazky této skupiny,“ upozornil Sobotka.

I přesto si ale stínový ministr myslí, že by měl stát vyvíjet větší aktivitu k ochraně zaměstnanců. Ministerstvo financí by mělo podle něj hledat způsoby, jak problémovým porcelánkám pomoci v rámci zákonných pravidel.

Krachující sklárna Crystalex a její sesterská společnost porcelánka Porcela Plus zaměstnávají dohromady zhruba 7 000 lidí. Do skupiny spadá i přední český výrobce porcelánu - firma Karlovarský porcelán.

Centrální evropská regulace může Česko poškodit

V souvislosti s otřesy finančního sektoru se objevují také tlaky na začlenění českého bankovního sektoru pod křídla centrálního evropského regulátora. Tato instituce by mohla podle Evropské komise jednat účinněji, než jednotliví národní regulátoři. Kalousek se ale společné regulace napříč Evropou bojí. „Je to pro Českou republiku jednoznačně nevýhodné. Naše bankovní trhy stojí na dceřiných společnostech, jejichž matky jsou někde jinde. Je proti zájmu České republiky, aby přecházely regulační kompetence z České republiky do zemí mateřských společností,“ tvrdí.

Svůj názor zdůvodňuje tím, že v momentě, kdy by mateřské společnosti začaly vyvádět finanční prostředky ze svých dcer k sobě, nebyl by v Česku nikdo, kdo by tomu zabránil. „V takovém případě hrozí, že by mohl být destabilizován domácí bankovní trh,“ varoval ministr.