Evropské banky Fortis a B&B srazila krize na kolena. Převezme je stát

Brusel/Londýn - Světová finanční krize si našla v Evropě další dvě velké oběti a donutila vlády jednotlivých států k zásahu. Země Beneluxu hodí záchranný kruh belgicko-nizozemskému bankovnímu a pojišťovacímu gigantu Fortis, který se dostal do nebezpečí platební neschopnosti. Britská vláda se zase rozhodla zestátnit problémovou hypoteční banku Bradford & Bingley, její část pak prodá španělské bance Santander.

Vlády Belgie, Nizozemska a Lucemburska se v noci na dnešek dohodly, že do banky Fortis napumpují dohromady 11,2 miliardy eur. Výměnou za to získá každá ze zemí ve své národní divizi 49procentí podíl.

Wouter Bos, holandský ministr financí:

„To, co Fortis dělá je velmi důležité nejen pro Holandsko, ale pro celý svět. Podle našich prognóz nebylo jasné, zda by Fortis přežil pondělní ráno a právě proto jsme se rozhodli banku finančně podpořit.“

Počátek problémů Fortisu leží v loňské expanzi banky, při které získala Royal Bank of Scotland, Banco Santander a nizozemskou banku ABN Amro. Celá transakce Fortis finančně vyčerpala. Otřesy na finančních trzích následně srazily cenu jejích akcií natolik, že v současnosti nedosahuje ani hodnoty, které konsorcium bank zaplatilo za ABN Amro. Odborníci v současnosti odhadují hodnotu Fortisu na 14 miliard eur, za ABN Amro přitom konsorcium zaplatilo 24 miliard.

Na překonání krize půjčí Fortisu Belgie 4,7 miliardy eur a Nizozemsko čtyři miliardy. Lucembursko vloží do banky 2,7 miliardy eur. Součástí záchranného plánu je také výměna vedení společnosti a prodej podílu v ABN Amro.

Fortis má mimořádně silnou pozici v Belgii, kde je největším zaměstnavatelem ze soukromého sektoru. V bance má účet přes 1,5 milionu domácností, tedy téměř polovina země.

Britskou Bradford & Bingley čeká zestátnění a prodej

V případě britské hypoteční banky Bradford & Bingley, jejíž akcie se kvůli problémovému hospodaření v pátek propadly na rekordní minimum 20 pencí za kus, může vláda v Londýně čerpat z bohatých zkušeností nabytých při letošním zestátnění banky Northern Rock. Oba ústavy se staly obětí nestability amerických trhů a také B&B nyní čeká přechod pod státní správu.

Alistair Darling, britský ministr financí:

„Museli jsme uklidnit situaci a ochránit bankovní systém jako celek, stejně jako v případě znárodnění Nothern Rock.“

Síť čítající zhruba dvě stovky poboček spolu s vklady 2,7 milionu klientů B&B se chystá koupit španělská banka Santander. Vklady chce poté převést na britskou banku Abbey National, kterou koupila v roce 2004. Zbývající majetek - jedná se především o závazky, převezme stát.

28.9.
Zdroj: ČT24