Americká finanční nákaza se šíří Evropou

Praha/Berlín - Ozdravný plán, který včera schválil americký Kongres, evropské burzy příliš neuklidnil. Obchodování dnes zahájily silným poklesem. Hlavní index pražské burzy PX ztrácel kolem 13:00 4,14 procenta a dosahoval hodnoty 1 221,3 bodu. Začínají se proto objevovat hlasy volající po evropské podpoře finančních trhů.

„Nákaza se šíří do Evropy a každý se ptá, kdo je další na řadě,“ komentoval aktuální vývoj Mark Sartori, který vede evropské obchodování firmy Fox-Pitt, Kelton. Volba dnes padla na belgicko-nizozemský Fortis, zestátnění oznámila také britská Bradford & Bingley.

A evropské burzy na to ihned zareagovaly. Jeden z nejširších evropských indexů Eurostoxx50 ztrácí 2,52 procenta a je na hodnotě 2076,93. Index burzy našich německých sousedů DAX dnes již klesl o 2,78 procenta na 5895,08 bodu.

Evropským burzám nepřinesl uklidnění ani příslib americké podpory finančnímu sektoru v hodnotě 700 miliard dolarů a někteří odborníci se domnívají, že je proto podobný zásah nutný i na evropské půdě. „Investoři si teď asi říkají - plán v USA asi projde, ale zasáhnou Evropané také tak rychle? Chápou vůbec, jaký je problém?“ zdůraznil investiční analytik David Dietze z firmy Point View Financial Services.

Česká národní banka zatím ale neustále opakuje, že pro finanční injekci zatím není v Česku důvod. České bankovní domy totiž nekupovaly špatné hypotéky a krize se tak může do země dostat pouze nepřímo přes oslabení německé ekonomiky.