ČEZ vyhrál tendr a kupuje albánského distributora elektřiny

Praha - ČEZ pokračuje ve své expanzi na Balkán, tentokrát směřuje do Albánie. Český energetický gigant zvítězil v tendru na majoritní podíl v tamní distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH), která v nejchudší evropské zemi obsluhuje asi milion zákazníků. ČEZ se tak přímo zúčastní největší a nejsložitější privatizace v historii této balkánské země.

V tendru ČEZ soutěžil s dalšími zájemci, mezi nimiž jsou například italský Enel či rakouské firmy EVN a Energy Steiermark. Vítěz tendru mohl získat 51 až 76 procent akcií OSSH. Detaily vítězné nabídky ČEZ zatím nesdělil. Do karet mu hrály dosavadní zkušenosti s distribucí eletřiny v Albánii. Česká firma zde loni začala zkušebně prodávat proud nakoupený na maďarském trhu a dodávaný přes Srbsko.

Albánie se potýká s výpadky eletřiny 

OSSH je distribuční divize státní elektrárenské společnosti KESH. Albánská vláda si od jejího prodeje, který je dosud největší a nejsložitější privatizační akcí v zemi, slibuje především omezení chronických výpadků elektrického proudu, které sužují tamní ekonomiku.

Výpadky proudu má na svědomí obrovský nedostatek elektřiny v zemi. Albánie totiž v minulosti zanedbala investice do výstavby elektráren. Situace se tradičně zhoršuje v zimních měsících a obdobích sucha, kdy je v řekách málo vody potřebné k výrobě proudu v hydroelektrárnách. OSSH se také potýká s se ztrátami proudu, které odhaduje zhruba na dvě miliardy kilowatthodin ročně. Až polovinu z této hodnoty představují takzvané mimotechnické ztráty, což v praxi znamená krádeže elektřiny.

Balkán (červeně historické území Makedonie)
Zdroj: ČT24