Ruský Home Credit končí s hypotékami kvůli světové krizi

Praha - Hypotéky a úvěry na auta nadále neposkytuje ruská společnost Home Credit, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera. Rozhodnutí oznámil spolumajitel PPF Jiří Šmejc, je podle něj přímým důsledkem světové finanční krize. Informace přinesl deník Mladá fronta Dnes. Home Credit funguje také v Česku, soustředí se ale především na drobné půjčky. Změny jeho ruského dvojčete se ho nedotknou.

Ruský Home Credit přestal poskytovat půjčky a hypotéky, protože trh s podnikovými dluhopisy téměř vyschl. Právě z nich přitom Home Credit financoval půjčky. Dlouhodobé hypotéky a půjčky na auta tvořily z celkového objemu půjček desetinu.

„Jsou zavřené trhy, na trhu nejsou dlouhé peníze, ze kterých se tyto půjčky financují. Proto se zaměřujeme na produkty s kratší splatností a vyšším výnosem,“ uvedl pro MF Dnes mluvčí Home Credit Group Milan Tománek.

„Dnes je naším hlavním cílem soustředit se na zisk, abychom byli zajímaví pro investory, až se finanční trhy otevřou,“ dodal v ruském deníku Kommersant Jiřího Šmejce, který vlastní v PPF pět procent. To jsou prý především kreditní karty a hotovostní úvěry.

Celá skupina si od této a dalších změn slibuje úsporu deseti procent nákladů, v různé míře se bude šetřit ve všech osmi sátech, kde Home Credit funguje. Nejvíc v Rusku. „Zaměstnáváme tam bezmála 20 tisíc lidí, týkat se to tedy může i několika tisíc lidí. Část má šanci přejít na jiná místa v nově zbudovaných pobočkách,“ uvedl dále Tománek s tím že v Česku půjde o „ladění“ nákladů, jako jsou výdaje na služební cesty.

Pro PPF Group, stejně jako pro společnost PPF Investments, která spravuje Kellnerovy soukromé investice, je Rusko klíčovým trhem. PPF Group jen v Rusku proinvestovala kolem pěti miliard dolarů (zhruba 85 miliard Kč). Základem zdejšího Kellnerova podnikání jsou právě spotřebitelské půjčky a úvěry, poskytované prostřednictvím Home Credit. Firmy napojené na Kellnera ovládají také třetinový podíl v ruské bance Nomos a část největší ruské pojišťovny Ingosstrach i největší ve společnosti Polymetal, což je největší ruský producent stříbra a vlastník několika dolů na zlato.

Hlavním partnerem Home Creditu v Rusku je maloobchodní řetězec Eldorado. Podle dřívějších informací tisku o údajném převzetí kontroly nad tímto řetězcem stál vstup PPF do Eldorada 400 až 800 milionů dolarů (zhruba 6,8 až 13,6 miliardy korun). Podle zdrojů blízkých transakci je tento odhad řádově správný. V polovině září skupina oznámila, že řetězci poskytne úvěr. Jeho výši však neupřesnila.