Bush: Otálení kongresmanů bude pro ekonomiku USA bolestivé

Washington - Prezident Spojených států George Bush dnes kvůli finanční krizi vystoupil už potřetí před televizní kamery. Ve svém projevu zaměřeném na krach záchranného plánu pro finanční systém vyzval kongresmany, aby své stanovisko přehodnotili a záchranný plán urychleně schválili. Pokud se tak nestane, povede to k bolestivému a dlouhotrvajícímu poškození amerického hospodářství. Za oběť mu padnou miliony běžných Američanů.

„Skutečnost je taková, že jsme v naléhavé situaci. Následky budou horší každým dnem, pokud nebudeme jednat,“ zdůraznil Bush. Jestliže kongresmani záchranný plán pro finanční sektor urychleně neschválí, dolehne krize i na americké občany, kterým znehodnotí úspory a vklady v penzijních fondech.

Zároveň ale Bush věří, že Kongres nakonec návrh na podporu finančních trhů podpoří. „Toto není konec legislativního procesu,“ konstatoval prezident o debaklu, který plán utrpěl v Kongresu v noci na dnešek.

Další šance na schválení dostane záchranný plán zřejmě ve čtvrtek. Bush ale věří, že by se tak mohlo stát už ve středu. Podle odborníků však může být 700miliardová pomoc účinná pouze v případě, že přijde rychle. Každý den otálení může americké hospodářství vážně poškodit.