Plyn ode dneška zdražuje až o 10 procent

Praha - České domácnosti čeká od října další zdražení zemního plynu. Zákazníci největšího tuzemského dodavatele plynu RWE Transgas zaplatí v průměru o 10,4 procenta více. V Praze a okolí, kam plyn dodává Pražská plynárenská, vzrostou ceny o 9,3 procenta. O pět procent zdraží plyn společnost E.ON, která zásobuje především domácnosti na jihu Čech.

Pro analytiky je ohlášená výše zdražení překvapením. „Osobně jsem očekával jen mírný růst cen,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. „Zvýšení cen plynu by se nemělo projevit na poklesu spotřeby plynu v ČR,“ dodal analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Spotřeba zemního plynu v 1. pololetí vzrostla téměř o 11 procent.

Domácnosti, které na plynu jen vaří, si připlatí od pěti do devíti korun měsíčně. Pokud plynem topí a ohřívají vodu, vzroste jejich měsíční platba až o několik set korun. Například odběratelům Transgasu, kteří bydlí v rodinném domku a zemní plyn používají k vaření, ohřevu teplé vody a vytápění, vzroste měsíční účet v průměru o 349 korun.

Zdraží se i maloodběratelům

Maloodběratelům, což jsou například živnostníci, vzrostou ceny ve 4. čtvrtletí ještě o něco více. Nejvíce opět na severní Moravě, kde zaplatí o 12,4 procenta více.

Může za to ropa i uhlí

Společnosti obhajují nárůst cen především vysokými cenami ropných derivátů a uhlí v předcházejících šesti měsících. Od těchto cen se odvíjí rostoucí cena zemního plynu na světových trzích pro poslední kvartál letošního roku.

Ceny surovin ovlivňující cenu plynu dosáhly rekordních hodnot v polovině července. Od té doby padají, proto zde existuje možnost stagnace cen v 1. čtvrtletí příštího roku. „To, zda skutečně ceny neporostou, budeme vědět nejdříve koncem listopadu,“ řekl tiskový mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Analytici předpokládají, že ceny neporostou. „S velkou pravděpodobností by od ledna mělo být zdražování vystřídané zlevněním,“ uvedl Hlinomaz s tím, že vše bude záviset na vývoji na trhu, který je poslední dobou nestabilní.

Tuzemský trh s plynem je od dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Ceny pro všechny kategorie konečných odběratelů si tak určují přímo sami dodavatelé. Regulovány zůstávají pouze ceny za distribuci a přepravu.

Říjnové zdražení není letos první. Například u RWE vzrostly ceny plynu pro domácnosti letos již třikrát, naposled v červenci o necelých deset procent. Podobně zvedla ceny i Pražská plynárenská, E.ON zdražil o 15 procent.