Evropské petrochemické firmy zaplatí za kartel 676 milionů eur

Brusel - Evropská komise dnes udělila pokutu 676 milionů eur (16,6 miliardy korun) devíti petrochemickým společnostem kvůli kartelovým dohodám. Firmy se údajně domlouvaly na výši cen a rozdělovaly si trh s tuhým parafínem. Mezi pokutovanými společnostmi není žádná firma z Česka. Sankce je čtvrtou nejvyšší, jakou kdy komise udělila.

Největší pokutu ve výši 318,2 milionu eur (7,8 miliardy korun) komise vyměřila německo-jihoafrické firmě Sasol. Dalšími postiženými podniky jsou Eni z Itálie, americký Exxon Mobil, RWE z Německa, francouzský Total, španělský Repsol, maďarský MOL a dvě německé firmy Tudapetrol a Hansen & Rosenthal.

Postihu naopak unikla britsko-nizozemská společnost Shell. Na kartelu se sice také podílela, ale protože sama unijní úřady na nekalé praktiky upozornila, vyhnula se pokutě ve výši 96 milionů eur.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová skupinu označila za „parafínovou mafii“. „V Evropě zřejmě není žádná domácnost či společnost, která si nekoupila výrobky ovlivněné tímto kartelem 'parafínové mafie',“ prohlásila Kroesová.

Kartelové aktivity zmiňované firmy prováděly v letech 1992 až 2005. Kroesová uvedla, že během této doby se zástupci firem pravidelně scházeli na nejrůznějším místech po celé Evropě, aby si vyměňovali citlivé obchodní informace, probírali ceny a rozdělovali si mezi sebe trh či zákazníky.