Stát sklárnám nepomůže, pomůže jen sklářům

Praha - Zasedání vlády v době, kdy na světových trzích zuří finanční krize a v České republice se hroutí tradiční exportní odvětví - sklárny - mělo jasná témata. Premiér Mirek Topolánek ohrožení české ekonomiky zemětřesením na americkém a evropském finančním trhu nevnímá, přesto se ve čtvrtek sejde s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, aby připravili případnou fiskální reakci. Sklárnám, tedy právnickým osobám, stát nepomůže, neboť není přímým vlastníkem. Ministerstvo práce se pouze bude snažit aktivní politikou zaměstnanosti pomáhat pracovníkům postiženým ztrátou zaměstnání.

Sklárny nejsou ve státních rukou, pomůže se jen nezaměstnaným

„Vláda v nejbližším období těm, kteří budou postiženi útlumem odvětví, pomůže,“ vyhlásil cíl vládní aktivity premiér Topolánek. Začátkem týdne totiž sklárny na severu Čech a na Vysočině oznámily úpadek a propuštění části svých zaměstnanců.

„Není pravda, že stát má prestižní podíl ve skupině Crystalex nebo Porcela, jak se mylně uvádělo,“ vyjasnil pozici státu v kauze Kalousek. „V roce 2003 uzavřel stát s ČSOB smlouvu o správě aktiv a přenosu výnosů cenných papírů. Stát je v této skupině pouze benefiční vlastník výnosů z cenných papírů, nemá žádné rozhodovací pravomoci, nebude se proto plést do soukromé společnosti,“ prohlásil Kalousek.

„Přesto nechceme být alibisty, jednáme o možnostech záchrany tohoto odvětví, je zřejmé, že cesta vede přes restrukturalizaci. To všechno je úkol pro investiční banku nebo třeba konkurzního správce. Vláda by se měla soustředit jen na pomoc ne svou vinou postiženým lidem v regionu,“ přidal se Topolánek. „Řešíme posílení aktivní politiky nezaměstnanosti a účelové dotace pro dopravu v kraji. Půjde o navýšení rozpočtových kapitol o 4 miliony korun,“ dodal konkrétní vládní plány.

Finanční krize prý Česko zatím nehrozí

„Česká republika není ohrožena finanční krizí, bankovní trh v Česku je zdravý, musíme ale počítat s vhodným cílením exportu. Proto se zítra uskuteční schůzka guvernéra Tůmy a ministra financí Kalouska a budeme hledat případné fiskální nástroje pro případ horších zítřků,“ oznámil Topolánek. O dobré kondici české ekonomiky svědčí i aktuální zpráva o zářijovém rozpočtovém přebytku 10,5 miliardy korun.