Francie navrhne 300 miliard eur pro trhy eurozóny

Berlín - Evropa už má také megalomanský plán, jak napumpovat zdroje do vyschlé ekonomiky. V době, kdy Spojené státy upínají zrak k hlasování Kongresu o zákonu, který má přilít na finanční trhy 700 miliard dolarů přichází i Evropa s vysokými sumami. V přepočtu 420 miliard dolarů by chtěla Francie přiklepnout finančním trhům. Podle zdrojů blízkých  francouzskému prezidentskému úřadu má být plán přednesen na víkendovém "globálním finančním summitu". Duchovním otcem pomoci je francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se o setkání evropských finančníků zasadil, v reakci na turbulence na světových trzích.

Setkání velkých zemí eurozóny Francie, Německa, Velké Británie a Itálie v sobotu v Paříži zatím postrádalo konkrétní cíl, mělo jít o diskuzi nad problémy evropských ekonomik. Mluvčí francouzského ministra financí odmítla prosáknutí informací komentovat. Z informací mimojiné vyplývá, že Francie doporučí zemím eurozóny věnovat až 3 procenta svého domácího produktu na záchranný plán.

Doposud každý po svém

Zatím se jednotlivé vlády nekoordinovaně pouštěly do tisknutí vlastních peněz. Jen dnes nabídly v rámci jednodenních půjček trhu dalších 60 miliard dolarů. Smyslem je pomoci bankám odblokovat kapitál potřebný na běžný provoz.

Evropská centrální banka (ECB) obdržela od 61 bank požadavek na téměř 71 miliard dolarů, ačkoliv nabízela jen 50 miliard dolarů. Naopak Bank of England nabízela deset miliard dolarů, ale obdržela požadavek pouze na 7,5 miliardy dolarů.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet v úterý řekl, že banka bude nadále poskytovat provozní úvěry solventním finančním ústavům a starat se o to, aby fungovaly peněžní trhy. ECB to podle Tricheta bude dělat tak dlouho, dokud to bude nutné.

Na podpoře likvidity finančního systému se podílí i švýcarská centrální banka. Ta sdělila, že nabízí prostředky v potřebném objemu a flexibilně, podrobnosti ale neuvedla.

Češi vyčkávají

Česká republika ústy ministra financí Miroslava Kalouska žádnou podporu likvidity českým bankám nepřipravuje. Přesto se zítra uskuteční schůzka trojice ministra financí Miroslava Kalouska, premiéra Mirka Topolánka a guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy.